Kuzey Kıbrıs Hakkında Kısa Bilgi

Kıbrıs adasının kuzey bölümünde bulunmaktadır. 3.355 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olan Kuzey Kıbrıs Akdeniz’dedir ve Türkiye’nin güneyinde yer almaktadır. 313.626 kişilik nüfusu bulunan Kuzey Kıbrıs’ın gelirlerinin büyük bir bölümü turizmden gelmektedir. Gerek iklim yapısı, gerek coğrafi yapısıyla tüm dünya insanlarının ilgisini çekebilecek nitelikte olan Kuzey Kıbrıs aynı zamanda konforlu otelleriyle dünyanın dört bir yanından her sene turistlerin tercih listesinde yer almaktadır. 5 yıldızlı büyük ve ihtişamlı otelleri, temiz denizi, plajları ve kumarhaneleriyle farklı beklentilerde bir çok turistin taleplerini karşılama açısından lokasyon olarak tercih sebebi olmaktadır. Özellikle Türkiye’den gelen ziyaretçi sayısı oldukça fazladır. Turizmin en yaygın olduğu bölge, bir liman şehri olan Girne olsa da, 45,000 kişilik nüfusuyla Lefkoşa başkentidir. Kuzey Kıbrıs’ta Akdeniz iklimi hakimdir. Her mevsim sıcak olan havası, yılın 12 ayı tatil imkanı sunar. Ancak Temmuz Ağustos aylarında sıcaklıklar en üst seviyeye ulaştığı için en çok talep gören zamanlar daha rahat deniz tatilllerine uygun dönemler olan Mayıs - Haziran ve Eylül - Ekim aylarıdır

45bin kişilik nüfusuyla ülkenin başkenti olan Lefkoşa’nın haricinde, adını doğasının güzelliğinden alan tabiat harikası Güzelyurt, güzel sahilleriyle bilinen İskele, Kuzey Kıbrıs denince turizmde ilk akla gelen şehir Girne, ticaret limanı olan Gazimagusa, 1974 yılındaki askeri hareketten önce turistik bölge olarak rabet gören Maraş ve Karpaz’dan oluşmaktadır.

Doğu Akdeniz’de yer alan Kuzey Kıbrıs, Sardunya ve Sicilya’dan sonra dünyadaki en büyük üçüncü adadır. Etrafındaki komşuları kuzeybatıda 950 km mesafede Yunanistan, 370 km güneyinde Mısır, 100 km doğusunda Suriye, 70 km kuzeyinde Türkiye, 170 km güneydoğusunda İsrail ve Lübnan bulunmaktadır. Tamamı 9251 kilometre kare olan Kıbrıs adası içinde Kuzey Kıbrıs 3355 kilometre kare yüz ölçümüne, Güney Kıbrıs ise 5896 kilometre kare yüz ölçümüne sahiptir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçedir. Ancak Türkiye’de kullanılan Türkçeden biraz farklılıklar göstermektedir. Bazı kelimeler Türkçede olmamakla birlikte, bazı kelimeler de Türkçede vardır ancak farklı anlamlarda kullanılır. Örnek vermek gerekirse, macun kelimesi Türkçede farklı anlamda kullanılıyor olsa da Kuzey Kıbrıs’ta reçel anlamında kullanılmaktadır.

Kuzey Kıbrıs’ta 2014 sayımında belirtilen nüfus 313.426’dir ve bu nüfusun %99’u Müslümandır. Din hizmetlerinde çalışanların büyük bir bölümü Türkiye’den gelmiştir. Müslüman halkın dışında Ortodokslar ve Katolikler bulunmaktadır.

Akdeniz iklimi hakim olduğundan her mevsim turizme açık olan Kuzey Kıbrıs, sadece güneşlenme ve deniz tatili için değil aynı zamanda doğal güzellikleri, kumarhaneleri ve kaliteli gece hayatı imkanı da sağlayan bir lokasyon olduğu için yaz kış tercih edilmektedir. Ancak özellikle deniz tatili yapmak isteyenler için en uygun zamanlar Mayıs – Haziran ve Eylül - Ekim dönemidir. Kuzey Kıbrıs yarı kurak iklim şartlarına sahip olduğu için Temmuz - Ağustos ayında sıcaklıklar en üst seviyeye çıkar ve deniz sıcaklığı 28 dereceye ulaşmaktadır. Bunaltıcı sıcaklar görülebilmektedir. Bu dönemde yağışlar yok deneyecek kadar azalmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ta yağışlar Ekim – Mart ayları arasında görülürken en çok yağışın olduğu ay aralık ayıdır. Temmuz - Ağustos ayları arasında 28 dereceye ulaşan deniz sıcaklığının tüm senenin ortalaması alındığında 21 derece olduğu bilinmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ın tedavüldeki para birimi Türk Lirasıdır. Ülkenin tüm ithalat ve ihracatı Türkiye üzerinden yapılmaktadır. Uluslararası platformda tanınmadığı için Türkiye’den destek almaktadır. En büyük gelir kaynakları turizm ve eğitimdir. Üniversiteleri öğrenciler tarafından yüksek oranda tercih edilmektedir. Kuzey Kıbrıs’ta kişi başına düşen milli gelir her geçen periyodda artmaktadır. 2000 yılında 4.978 Amerikan Doları iken, 2008 yılında 16.158 Amerikan Doları olarak belirtilmiştir.

Kuzey Kıbrıs’ta trafik soldan akmaktadır. Bu Türkiye’de akan trafikten farklıdır. Kuzey Kıbrıs’ta herkesin birbirine saygılı olduğu bir durum hakimdir. Hırsızlık ve kapkaç olayları neredeyse hiç yaşanmamaktadır. Sıcak bir iklime sahip olduğu için özellikle yaz aylarında sıcaklığın en üst seviyeye ulaştığı öğleden sonra vakitlerinde mağazalar kapalı olabilmektedir. Devlet dairelerinde de işler öğlen vakitlerine kadar halledilebilmekte, öğleden sonraya kalan işler ertesi güne kalabilmektedir. Benzin istasyonları ise sabah 7.00 ile gece 1.00 arasında açık olmaktadır.

Eğlence alanları genellikle otel içlerinde olduğu için sadece turistlerin değil yerel halkında sıklıkla eğlenmek için otelleri tercih etmektedir. Bunun yanı sıra sahil şeridinde restoran ve kafelerin sayıları oldukça fazladır.

Kuzey Kıbrıs tarih boyunca birçok kültürün etkisi altında kalmıştır. Bu kültürel çeşitlilik Kıbrıs Mutfağına da yansımaktadır. Meyve şekerlemesi olarak tarif edilebilecek macunları, keçi peynirinin kızartılarak sunulan hali olan hellim kızartma, şeftali kebabı ve pilavuna Kuzey Kıbrıs’ta ünlü yemekler arasındadır.

Meze çeşitlerine bakacak olursak, meze çeşitliliğini Türk Mutfağından aldığını belirtebiliriz. Turşu, salata çeşitleri, fava, cacık ve humusu Kuzey Kıbrıs sofralarında sıklıkla görebilmekteyiz.

Kıbrıs’ın dışında bilinmeyen bir sebze olan Kolokas ve spesiyalleri arasında olan Molehiya ise turistlerin daha önce görmediği ve Kıbrıs’a özel tatlar olarak belirtilebilmektedir. Molehiya ise sadece Kıbrıs’ta ve Nil Kıyılarında yetişir ve tavuk veya kuzu etiyle pişirilmektedir. Kolokas ise kış aylarında tercih edilir ve patatese türünden bir bitkidir.

Bu özel lezzetlerin dışında Kuzey Kıbrıs’a tatile gelecek turistlerin küp kebabı, Lalangi, Nor böreği denemeleri tavsiye edilebilir.

Kuzey Kıbrıs birçok meyveden oluşan macunlarıyla da oldukça dikkat çekmektedir. Karpuz macunu, ceviz macunu, kabak macunu, patlıcan macunu, turunç macunu, hurma macunu çeşitlerinden bazılarıdır.

Her yıl özellikle yaz mevsiminde Kuzey Kıbrıs’ın birçok yerleşim biriminde festivaller düzenlenmektedir. Bölgelere göre üretilen ürünlerin sergilendiği ve eğlencelerin düzenlendiği festivallerde Kıbrıs mutfağına özgü Şam işi, kebap türleri, lokma gibi ürünler satılmaktadır. Festivallerin programlarının içinde, şans oyunları, lunapark eğlenceleri, defileler, konserler, güzellik yarışmaları yapılmaktadır. Kuzey Kıbrıs Uluslararası Bellpais Müzik Festivali bir dünya markası haline gelmiştir ve her yıl mayıs haziran ayları arasında düzenlenmektedir. Magusa kültür sanat festivali ise her yıl haziran temmuz ayları arasında düzenlenir ve Kuzey Kıbrıs’ın en görkemli festivalidir. Her yıl Girne’de düzenlenen zeytin festivali ise kutsal zeytin ağacının yaşatılması amacıyla yapılmaktadır ve ekim ayında düzenlenmektedir. Lefkoşa’da her yıl tiyatro festivali düzenlenir. Kuzey Kıbrıs’ın en önemli festivallerinden sayılan tiyatro festivali de eylül ayında düzenlenmektedir. Ayrıca Avrupa’nın İncisi güzellik yarışması, Güzelyurt portakal festivali ve iskele festivali de önemli festivalleri arasında yer almaktadır.

Kuzey Kıbrıs’a gelen turistlerin hediyelik eşya alışverişi için tercih ettikleri bölge, Lefkoşa’nın Dereboyu caddesidir. Hediyelik eşya çeşitleri arasında en çok tercih edilenler tekstil ürünleridir. Bu bölgede dünyaca ünlü markaları uygun fiyata satın almak mümkündür. Dereboyu caddesinin yanı sıra Girne yat limanı çevresinde bulunan butikler de hediyelik eşya alışverişi için uygun bölgelerdendir. Parfüm ve kozmetik ürünler de Kuzey Kıbrıs’ta uygun fiyata bulunabilmektedir. Kuzey Kıbrıs’ta tatil ve özel günler Türkiye’nin tatil günleriyle aynıdır. Dini ve milli bayramlar, aynı Türkiye’deki gibi büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.

Kuzey Kıbrıs'ın Resmi Tatil Günleri

  • 1 Ocak - Yılbaşı
  • 23 Nisan - Çocuk Bayramı
  • 1 Mayıs - Bahar Bayramı
  • 19 Mayıs - Gençlik ve Spor Bayramı
  • 20 Temmuz - Barış ve Özgürlük Bayramı
  • 1 Ağustos – TMT Kuruluşu
  • 30 Ağustos - Zafer Bayramı
  • 29 Ekim - Cumhuriyet Bayramı
  • 15 Kasım - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin Kuruluşu

Gazimagusa

Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin içinde yer alan Gazimagusa, Kıbrıs adasının doğusunda yer almaktadır. Ülkenin de güneydoğusunda yer almaktadır. Akdeniz’in en çok güçlendirilmiş limanları arasında yer alan şehir aynı zamanda Kıbrıs’ın tek derin su limanına sahip şehridir.

Kıbrıs’ın diğer büyük şehirlerine göre daha az gelişmiştir. Ancak Doğu Akdeniz Üniversitesi burada bulunmaktadır. Bu sebeple ülkenin eğitim gelirleri arasında önemli bir yere sahiptir. Eğitim, inşaat ve endüstriyel üretimler açısından ilerlemiş bir şehir olan Gazimagusa, bunun yanı sıra diğer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şehirleri gibi turizm alanında da oldukça iyi durumdadır. Altın rengi kumsalları bu şehre uluslararası bilinirlik kazandırmıştır. Şehir de bir de festival düzenlenmektedir. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası magusa Kültür, Sanat ve Turizm Festivali ile şehirde turist sayısı artmaktadır.

Kuzey Kıbrıs’ın Akdeniz iklimi özellikleri Gazimagusa’da da geçerlidir. Gazimagusa’da yazlar sıcak ve kurak, kışlar kısa, ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu yağışlar çoğunlukla yağmur şeklinde görünür. Gezmek için mayıs haziran ayları ideal zamandır. Ortalama sıcaklıkların 25 derece ölçüldüğü Gazimagusa’da en yüksek sıcaklık ortalaması temmuz ayında 40 derece, en düşük sıcaklık ortalamasının ise ocak ayında 9 derece olarak ölçüldüğü bildirilmiştir. Nem oranı ise % 70 civarındadır.

Gazimagusa, Kıbrıs’a sadece deniz tatili yapmak için gelmeyenlerin ya da sadece kumar oynamak istemeyenlerin uğrak şehridir. Tarihi ve doğal güzelliklerin şehri olan Gazimagusa’da gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, İkiz Kiliseler, Venedik kalesi, Kutup Osman Türbesi, St. George Latin Kilisesi, Namık Kemal müzesi, Magusa Surları, Venedik Sarayı, Gazimagusa Limanı, St. Francis Kilisesi’dir.

Adanın en güzel yanı, şehirler birbirine çok uzak olmadığı için günübirlik geziler yapabilme imkanınızın olmasıdır. Gazimagusa’ya da günübirlik gelebilirsiniz. Gezinize Salamis Antik Kenti ile başlayabilirsiniz. Salamis Antik Kenti’ni öğlen vaktine kadar gezmenizi tavsiye etmekteyiz. Gölgelik alanı bulunmayan antik kent günün ilerleyen saatlerinde gezmesi zor bir hal alabilmektedir. Antik Salamis Kenti Gazimagusa şehrine 11 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tarihi yapısı ve geçmişi ile tarih gezilerinde muhakkak görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Antik kentin dışında, Lala Mustafa Paşa Camii – Aziz Nicholas Katedrali, St. Barnabas Manastırı da tarih gezileri yapılabilecek mekanlar arasındadır.

Kuzey Kıbrıs’ta oteller çoğunlukla Girne’dedir ancak Gazimagusa’da da kalabileceğiniz otel alternatifleri vardır. Seraphina Villa 5, Myrsini’s Garden, Oceanview Villa 154 en ekonomik otel seçenekleridir. Bunun dışında yine ekonomik olabilecek alternatifler arasında, Seraphina Villa 16, Oceanview Villa 155 otelleri bulunmaktadır. İlginç otelleri de bulunan Gazimagusa’da değişik konaklama deneyimleri yaşamak isteyenler için Oceanview Villa 058, Anemos Hotel ve Bowker Apartment tavsiye edilmektedir. Bu alternatiflerin dışında Gazimagusa’da birçok otel bulunmaktadır. 5 yıldızlı otellerin neredeyse tamamı konum olarak plaj kenarındadır. Salamis çevresindeki oteller, manzarasından dolayı oldukça tercih edilmektedir. Daha ucuz konaklama alternatifleri tercih edenler için ise şehrin çeşitli yerlerinde misafir evleri, hosteller ve tatil köyü konseptinde bungalovlar bulunmaktadır.

Gazimagusa’da uluslararası bir havalimanı mevcut değildir. Türkiye’den, Lefkoşa’da bulunan Ercan Havalimanı’na inebilir oradan otobüsle, transfer araçlarıyla ya da araç kiralayarak Gazimagusa’ya geçebilirsiniz. CyprusBooking.com transfer rezervasyon formuna buradan ulaşabilirsiniz. Deniz yolu ile gitmek isteyenler için, Alanya ile Girne Limanı arasında feribot seferleri yapılmaktadır. Ayrıca aracıyla gitmek isteyenler için, Mersin ve Taşucu’ndan, magusa ve Girne’ye arabalı feribotlar çalışmaktadır. Girne Alanya arası 3.5 saat, Girne – Anamur arası ise 2 saattir. Gazimagusa küçük bir şehir olduğu için içerisinde yürüyerek gezilebilmektedir. Ancak yürümek istemeyenler için araç kiralama ve taksi hizmeti mevcuttur.

Girne

Kıbrıs adasının en gözde tatil şehri olan Girne’nin güneyinde Beşparmak Dağları, Kuzeyinde ise Akdeniz bulunmaktadır. Yürüme mesafesindeki alışveriş merkezleri, marinayı çevreleyen restoranları, eski Venedik evleri, barları ve kumarhaneleriyle Akdeniz’in en önemli turistik mekanlarından biridir. Bunların yanı sıra tarih ve kültür gezileri için de uygun bir şehir olan Girne, Halk Sanatları Müzesi, Hz. Ömer Türbesi, Boğaz Şehitliği, Girne Kalesi, kalenin içinde batık gemi müzesi, Ağa Cafer Paşa Camii, St. Hilariton Mezarlığı gibi tarihi mekanlara ev sahipliği yapmaktadır. Girne kalesi şehrin adeta simgesi konumundadır.

Girne şehri, Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunmaktadır. Gazimagusa’ya 80 kilometre, Lefkoşa’ya 26 kilometre, Güzelyurt’a 47 kilometre mesafededir. Beşparmak Dağları, Kayalar Dağı, Lapta Dağı ve Kantara Dağları yani bir diğer adıyla Girne Sıradağları şehrin güneyinde bulunmaktadır.

Kuzey Kıbrıs iklim özellikleri Girne’de de hakimdir. Bahar aylarında da sıcaklıklar 25 derece civarındadır. Gezmek için en uygun zamanlar Mayıs ve Haziran aylarıdır. Temmuz ve Ağustos ayları aşırı sıcak olmaktadır. Bu sebeple esnaf yaz aylarında öğleden sonra siesta yapmaktadır. Verimli toprakları bulunan Girne’de başta narenciye ağaçları( limon, mandalina, greyfurt, portakal)olmak üzere, zeytin, harnup, okaliptüs ve çam ağaçları yetişmektedir. Yaz aylarında deniz turizmi potansiyeli oldukça yüksek olan Girne, iklimi, festivalleri ve kumarhanelerinden dolayı yılın 12 ayı turist ağırlamaktadır.

Girne’ye ulaşım genellikle hava yoluyla yapılmaktadır. Türkiye’den, Lefkoşa’da bulunan Ercan Havaalanı’na ulaşılabilmektedir. Buradan, transfer olanaklarıyla ya da araba kiralayarak Girne’ye ulaşabilirsiniz. Kuzey Kıbrıs’ta trafiğin sağdan akıyor olduğunu unutmayınız. Girne’ye aynı zamanda deniz yoluyla da gidilebilmektedir. Deniz yolu ile gitmek isteyenlerin önce Alanya’ya gitmeleri gerekmektedir. Buradan 3.5 saatlik bir deniz yolculuğuyla Girne Limanı’na ulaşılabilmektedir. Aracıyla seyahat etmek isteyenler ise Mersin ve Taşucu’ndan , Girne ve Magosa’ya arabalı feribotlar bulunmaktadır.

Girne çok sayıda kaliteli turistik mekana sahiptir. Kıbrıs’ın en fazla turist ağırlayan şehri olduğu için konaklama tesislerinin de sayısı oldukça fazladır. Liman bölgesi, şehrin tarihi mekanlarına da yakınlığından dolayı konaklama açısından en çok tercih edilen bölgelerden biridir. Bu bölgedeki otellerin büyük bir kısmı 4 ve 5 yıldızlı otellerden oluşmaktadır. Denize girmek için popüler plaj alternatifleri bulunan Girne’de, plaj şezlongları ücretlidir. Şehrin içinde de konaklama alternatifleri mevcuttur, daha sakin olan şehrin içini tercih edenler için taş evler ve küçük oteller bulunmaktadır.

Girne’ de şehir içi ulaşımı oldukça kolaydır. Her yere taksi ile gidilebilmektedir. Girne’nin içindeki yerlere ya da diğer şehirlere ulaşım için minibüsler de mevcuttur. Şehir içi minibüsleriyle Ozanköy ve Alsancak’a da ulaşım imkanı sunulmaktadır. Ayrıca araba kiralama hizmeti de bulunan Girne’de en çok taksi tercih edilmektedir.

Doğu ve batı kültüründen harmanlanan bir mutfağa sahip olan Girne’de her damak zevkine uygun tatlar bulmak mümkündür. Gece hayatı denince akla en çok kumarhaneler gelmektedir. Büyük otellerin neredeyse tamamında kumarhaneler bulunmaktadır. Hafta sonları ise bu mekanlarda sanatçılar sahne almaktadır. Kumarhaneleri tercih etmeyenler için ise bar ve eğlence mekanları alternatifleri oldukça fazladır.

Girne’de her sene düzenlenen festivaller bulunmaktadır. Bunlar Mayıs ayında gerçekleştirilen ipek kozası festivali, Ağustos ayında gerçekleştirilen pekmez festivali, Ekim ayında gerçekleştirilen zeytin festivali ve kasım ayında gerçekleştirilen alıç festivalidir.

Kıbrıs’ın cazibe merkezi olan Girne’de, dünyaca ünlü markaların ürünlerini bulmak oldukça kolaydır. Bunun dışında alkollü içecekler Türkiye’ye oranla daha uygun fiyata alınabilmektedir. Girne merkezde renkli taşlarla tasarlanmış altın ve gümüş aksesuarların satıldığı dükkanlar da turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Türkiye’den gitmek isteyen Türk vatandaşları kimlikle şehre giriş yapabilmektedir. Vizeye gerek yoktur.

Lefkoşa

Lefkoşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkentidir. Ancak bu, Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır. Konum olarak Kıbrıs Adası’nın tam ortasında bulunmaktadır. Aynı zamanda Kıbrıs Rum kesiminin de başkentidir. Dünya üzerinde yeşil hat adındaki bir sınırla ikiye bölünen tek başkent olma özelliğine sahiptir. Kıbrıs’ın en önemli ticaret, kültür, sanayi ve ulaşım merkezi olan Lefkoşa’nın kuzeyinde Türkler, güneyinde Rumlar yaşamaktadır. Ara bölgede ise Birleşmiş Milletler Barış gücü bulunmaktadır. Lefkoşa’da güvenlik ara bölgede bulunan Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından sağlanmaktadır.

Adanın en sıcak kentlerinden biri olan Lefkoşa’da yarı kurak bir iklim hakimdir. Akdeniz iklimine sahip olan şehirde kışlar kısa ve ılık, yazlar ise uzun, sıcak ve kuraktır. Yağışlar ocak ayında görülmektedir ve yağmur şeklindedir. En sıcak aylar ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır.

İstanbul’dan Lefkoşa’ya direkt uçuşlar havayolu firmalarında bulunmaktadır. Uçuş süresi yaklaşık olarak 1.5 saattir. Hava yolunun haricinde deniz yoluyla da ulaşım sağlanabilmektedir. Deniz yoluyla ulaşım Mersin’den sağlanmaktadır.

Lefkoşa’da ağır kış şartları yaşanmadığı ve Şubat ayından itibaren havalar ısınmaya başladığı için Mart ve Ekim ayları arasında seyahat etmek uygundur. Temmuz Ve Ağustos aylarında sıcaklıkların en yüksek seviyeye ulaştığı göz önünde bulundurulacak olursa, yaz tatili için en uygun dönemi Mayıs ve Haziran aylarıdır.

Lefkoşa’da tüm dünya mutfaklarının restoranlarını bulabilir, ayrıca Kıbrıs’a özgü yemekleri de tadabileceğiniz mekanlara ulaşabilirsiniz.

Tarih ve kültür gezileri için oldukça uygun olan bir şehir olan Lefkoşa’da gezip görülebilecek yerlerde oldukça fazladır.

Bunlardan bazıları, Bedesten, Belediye Pazarı, Venedik Sütunu, Büyük Han, Arasta Sokak, Haydar Paşa Camisi, Yiğitler Burcu Parkı, Mevlevi Tekke Müzesi, Barbarlık Müzesi, Arap Ahmet Sokağı ve Selimiye Camii’dir. Ülke yüzölçümü olarak çok büyük olmadığı için çevre şehirlere de kolaylıkla gidilebilmektedir. Salamis Antik Kenti, Gazimagusa ve Mesarya Ovası’na gidilebilmektedir. Ancak bölgenin yeşil kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu için Karpaz Yarımadası’na giriş çıkışlar yasaktır.

Lefkoşa’da gün boyu plajlarda ve deniz kenarında dinlenilebilir, yüzülebilir ya da tarihi mekanlar ziyaret edilebilmektedir. Bunların dışında şehir içinde bulunan lüks otellerde vakit geçirmek için alternatifler bulunmaktadır. Lefkoşa gece hayatında ise özellikle Çarşamba, Cuma ve Cumartesi geceleri hareketli geçmektedir.Şehirde çok sayıda bar ve disko bulunmaktadır. Bu mekanlarda çok sık partiler ve özel eğlenceler düzenlenmektedir. Bu eğlencelere şehirde yüksek oranda bulunan üniversite öğrencilerinin de etkisi büyük olmaktadır. Kumar oynamak Lefkoşa’da yasaldır, bunun için sadece kumar oynamak için gelen turist sayısı da oldukça fazladır.

Karpaz Yarımadası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin doğusunda bulunmaktadır.

Tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri içinde barındıran Karpaz Yarımadası aynı zamanda dünyanın en güzel sahillerinden birine sahip bir bölgedir. İnce ve altın rengi kumlara sahip plajında güneşlenilebilmektedir.

Bölgede Karpaz Milli Parkı bulunmaktadır. Parkta fauna ve flora türleri özellikle dikkat çekmektedir. Ayrıca Karpaz eşekleri de milli parkta bulunmaktadır. Karpaz Yarımadası’nın en uç noktasında kutsal kabul edilen Apostolos Andreas’ın adına adanmış bir manastır bulunmaktadır.

Girne merkezden yola çıkıldığında 2 saat süren bir yolculukla ulaşılabilen Karpaz yarımadası oldukça sakin bir bölgedir. Lefkoşa’dan yola çıkacaksanız 2 buçuk saat süren yolculuk, Magosa’dan da yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. Bu bölgede Türkler ve Rumlar bir arada yaşamaktadır. Eğer günübirlik gezmek yerine konaklamak için tercih edilecekse, Karpaz Yarımadası’nın sahilinde konaklamak için bungalovlar bulunmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ın büyük şehirlerinin lüks ve ihtişamından uzak, sessiz, sakin ve doğal bir bölgedir.

Sahile doğru inilirken hediyelik eşyalar satılan tezgahlardan alışveriş yapmak mümkündür. Bu tezgahların bulunduğu bölgeden aşağıya doğru yüründüğünde ise şifalı su olarak adlandırılmış bir bölge bulunmaktadır. Yarımadanın en ucuna ulaşıldığında Türk Bayrağının asılı olduğu Zafer Burnu’na ulaşılmaktadır. Bu bölgede güneşin batışı izlenebilmektedir.

Kuzey Kıbrıs Otelleri, Plajları ve Kıbrıs'ta Tatil

Kuzey Kıbrıs, güzel iklimi ve sıcakkanlı halkıyla eğlence yeri olmasının yanında, turizm için de, büyük turistik mekânları, otelleri ve plajlarıyla da ziyaret edilmesi gereken mükemmel bir yerdir.

Kuzey Kıbrıs'ın kendine has bir cazibesi vardır.

Zarif konaklama hizmetleriyle, Akdeniz'in turkuaz denizine bakan muhteşem manzarasıyla, Kuzey Kıbrıs'ta birçok güzel ve şirin otel bulunmaktadır.

Kuzey Kıbrıs otelleri, misafirlerine yüksek standartlarda konaklama hizmeti sağlamaktadır. Oteller aynı zamanda ailelerin konaklaması için de idealdir.

Kuzey Kıbrıs'ta Plaj tatili yapmakla ilgileniyorsanız, Girne ile Gazimağusa içi veya etrafında pek çok güzel plaj bulunmaktadır.

Kuzey Kıbrıs otellerinin çoğu Girne'de bulunmaktadır. Aynı zamanda plaj barlar ve oteller tarafından alınmış çok sayıda halk plajı da bulunmaktadır.

Gazimağusa otelleri size birçok tarihi bölgeye yakın olma imkânı sunar. Ve ayrıca Gazimağusa yüzücüler için çok çeşitli sahil şeridi ve olanaklara sahiptir.

Eğer konaklama için çok fazla harcamak istemiyorsanız, bütçeniz için daha uygun imkânlara sahip otellerde bulabilirsiniz.

Seçiminiz her ne olursa olsun, Kuzey Kıbrıs otelleri için emin olabileceğiniz kesin olan şey, tüm bu otellerin, bir tatil konaklamasından beklentilerinizi kesin olarak karşılayacağı ve tatilinizi unutulmaz yapacaklarıdır.

Adanın güzelliklerini görmek için milyonlarca tatilcinin her gün Kuzey Kıbrıs'ı ziyaret etmesi turistik alt yapıyı hızlı bir şekilde geliştirmektedir.